© 2018 Kende Gastro.

Hiába szeret valaki sütni, amikor rájön, hogy gluténérzékeny, nem feltétlenül az az első gondolata, hogy létrehozza az ország legjobb gluténmentes cukrászdáját.

Hiába szeret valaki sütni, amikor rájön, hogy gluténérzékeny, nem feltétlenül az az első gondolata, hogy létrehozza az ország legjobb gluténmentes cukrászdáját, de Csurpek Klaudiának már hat éve is egy mentes cukrászda volt az álma.

Igaz, az ELTE egykori magyar-kommunikáció szakos hallgatója akkor még Győrben lakott, és még csak cukormentes süteményekről álmodott. Üzleti tapasztalat híján nem mert vállalkozni, de a világ nagyot fordult vele. Pár évvel azután, hogy kiderült, szervezete nem tolerálja a glutént, már az ötödik cukrászüzlet nyitása fölött bábáskodik – és már Győrben is van Sovány vigasz.

– A Született feleségek a premier óta a kedvenc sorozatom. Az egyik főszereplő, Gabi egy Sovány vigasz nevű étrend-kiegészítővel diétázott, és ez a név megragadt bennem – emlékszik vissza Klaudia a kezdetekre. – Amikor házi készítésű süteményeimet elkezdtem megosztani, az erre létrehozott Facebook oldalnak nem is lehetett más a neve.

45049772 337899246771781 4437167796245233664 n

A profil látogatottsága folyamatosan nőtt, és egyre meghatározóbb lett a gluténérzékenyek körében. Ez még nem adott elég bátorságot Klaudiának ahhoz, hogy üzletet nyisson, de 2015 szilveszter éjjelén úgy döntött, hogy házhoz fogja szállítani a süteményeit. Őt is meglepte a nagy érdeklődés és a gyors felfutás, ami még most is töretlen, és odáig vezetett, hogy Klaudia már az ötödik bolt nyitását készíti elő Győr belvárosában.

Most sem hiszi el
– Mintha tegnap lett volna, amikor három éve Újpesten kibéreltem azt a picike üzemet, és vártam az első megrendelést. Aztán pár héten belül jutottam el odáig, hogy meg kellett kérnem a húgom, hogy segítsen be – idézi fel az indulás körülményeit az alapító, aki akkor kezdett el igazán nagy elánnal mentes ételeket sütni főzni, amikor a testvérénél is diagnosztizálták a gluténérzékenységet. – Kétségbeesett, én meg be akartam bizonyítani neki, hogy nem olyan nehéz gluténmentesen főzni – mondja.

Klaudia Újpesten nőtt fel, ezért ott bérelt kis üzemet, majd egy évre rá nyitotta első pici üzletét a pesti Hollán Ernő utcában. Ma már hat fővel és egy jóval nagyobb helyszínen működik az üzem, a XV. kerületben, ám a főbb szezonokban, például karácsonykor már ez a létszám sem elegendő. A gyártóbázison semmilyen keresztszennyeződés nem fordulhat elő, minden megfelel a gluténmentes konyha szabályainak.
– Vannak cégek, amelyek bevizsgálják az ételeket, és mi rendszeresen visszük is hozzájuk a termékeinket. Nem lenne kötelező teszteltetni, a lelkiismeretén kívül semmi nem kötelezi a termelőt. Mondhatnám a sütikre, hogy gluténmentesek, de mivel magam is érzékeny vagyok, tudom, mivel járhat, ha valaki tévedésből glutént fogyaszt.

Divat gluténérzékenynek lenni
– Hat éve tudom magamról, de lehet, hogy gyerekkorom óta intoleráns vagyok a gluténnal szemben. Kórosan vashiányos voltam, mégsem gyanakodott senki. Amióta utánajártam a teendőknek, és tartom a speciális étrendet, tudom, hogy mennyire nem könnyű ez azoknak, akik nem hibázhatnak. Cukrászdából bőséges a kínálat, de a mindennapi ételeket, például egy gluténmentes tésztát elég nehéz lenne étteremben enni. Ezért mindenhol marad a csirke, rizs, saláta, meg a remény, hogy nem tették ki ezeket keresztszennyeződésnek. Mert elég, ha a fűszereket összekeverik, vagy véletlenül abban az olajban sütik meg a húst, amiben előtte glutént tartalmazó ételt készítettek – meséli Klaudia, akinek pont ezért álma egy mentes étterem nyitása, de ehhez még látnia kell, hogy születendő gyermeke mennyi energiát hagy neki.

Csak a frissben hisz
– A pultokba csak aznap készült sütemények kerülhetnek. Nincs sokkolónk, nem fagyasztunk le semmit, még a gyümölcsöket sem, csak szezonális, friss alapanyagokat dolgozunk fel – mondja Klaudia, akinek sok vásárlói igényt el kell utasítania ezen hitvallása miatt, mert még most, az ősz közepén is folyamatosan keresik a gyümölcstortákat.

45166229 281369492712440 1476069724356870144 n

– A cukrot és laktózt azért vontam ki a tortáimból, mert a piac így sokkal nagyobb. De így is alapelv maradt, hogy hasonlítson a sütemények íze az eredetihez, és ne kelljen megalkudnia a vevőimnek azért, mert mentesen szeretnének étkezni. Szívem szerint én mindent cukorral készítenék, de a vevők visszajelzése szerint a cukormentesség is nagyon fontos – árulja el Klaudia.

– Én is a diétám miatt járok ide – szól közbe a másik asztaltól egy idősebb hölgy, aki minden alkalommal betér, amikor a közeli fodrászatba jön. – Sok helyen jártam, és próbáltam ki a mentes termékeket, de ilyen közel egyik sem állt az eredeti ízekhez.

Klaudia szerint a vállalkozásának sikerét ezek a visszatérő vendégek adják, akik közül kevesebb, a hozzászóló hölgyhöz hasonló, véletlen betévedő, és sokkal több, aki már először is célirányosan kereste fel az üzletet.
– Ezért sem féltem itt üzletet nyitni, távolabb a város fő sodrától, mert tudtam, hogy akik ismernek, akik korábban rendeltek, azok az üzletet is fel fogják keresni.
Klaudia a legnagyobb sikerének azt tartja, hogy más is látott benne fantáziát, és anélkül, hogy bármi franchise tapasztalatuk lett volna, belevágtak, és erre alapozták a jövőjüket.

45221571 337573813670122 708481883704393728 n

Mindenki a magáénak érzi
A később csatlakozott két franchisetulajdonos hölgy is úgy érzi, a Sovány vigasz vendégköre jól passzol az üzletek és az alapító közvetlenségéhez. A közösségi médiafelületeken is nagyon személyes a hangulat, ezért gyakran összekeverik a vevők Klaudia privát konyháját a Sovány vigaszéval. Előfordult, hogy az Instagramra kiposztolt vacsorából pletyka lett. Klaudia csirkés hamburgert készített sportoló párjának, majd másnap egy portál megírta, hogy a Sovány vigasz már hamburgert is árul.

– Szándékosan így alakítottam ki az oldalainkat, de azzal nem számoltam, hogy majd ennyire szívesen szólnának bele a vevők a választékba. Ez szuper érzés, de bármennyire is fáj, minden kívánságot nem tudunk teljesíteni, mert nem szélesíthetem a végtelenségig a kínálatot. Vegánoknak is tudnánk tortákat csinálni tojás és tejmentesen, de az közel nem adna olyan élményt, mint az eredeti, azt meg én nem szívesen vállalnám fel. Számomra mindig is szempont lesz, hogy azoknak is tetsszen a sütink, akinek nincs semmilyen intoleranciája.

És valóban, az aranygaluska olyan édes, mint amikor a nagymama már nem akarja visszatenni a polcra a majdnem üres cukros zacskót, és beleönti még a sodóba azt a maradék tíz dekát. A túrógombóc a klasszikus tányérdesszert minden elemét jól hozza, és nem érheti az a vád, hogy valamit is el akarna venni az emlékeinkből, amiket erről a finomságról őrzünk.

Ha valaki személyesen Klaudiától akar egy gesztenyés krémest, egy somlói galuska vagy egy Snickers tortát kérni, akkor (gyermeke márciusi születéséig) szombatonként megtalálja őt a Hollán Ernő utcai üzlet pultjában.

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.